12 Şubat 2014 Çarşamba

DEPREM SONRASINDA NEDEN ETKİLİ OLAMIYORUZ ?

DEPREM SONRASINDA
NEDEN ETKİLİ  OLAMIYORUZ ?
Mak. Yük. Müh. Ahmet YALVAÇ
        Sevgili Anayurt Okurları, son yaşanan VAN depreminde de gördük ki;göçük altında kalanların kurtarılmasında,depremzedelere kalacakları yer temininde, gelen yardımların dağıtılmasında yine sınıfta kaldık.Bu gün burada, deprem sonrasında neden etkili olamadığımızın sebeplerine açıklık getirmek, ve yetkililere bazı sorular yöneltmek istiyorum.
          Burada özellikle şu hususu vurgulamak istiyorum: Deprem sonrasında etkin bir organizasyonu sağlayamayan,deprem öncesinde gerekli  önlemleri alamayan, ya da almayan yetkililer; başta, Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir ATALAY olmak üzere,Afet İşleri Genel Müdürü, Kızılay Genel Başkanı görevlerinden istifa etmeli, ya da ettirilmelidir. Bu konuda Sayın Başbakan gereğini yapmalıdır. Zira unutulmamalıdır ki, Kamu adına görev yapan herkes, maaşını Halkın ödediği vergilerden almaktadır.
                                                   ÇADIRLARIN KALİTESİ
         Görsel ve yazılı basında çıkan haberlerden, depremzedelerin kendilerine verilen çadırlarda üşüdüklerini sürekli görüyor ve okuyoruz Hatta pazartesi çıkan haberlerde bir çocuğun soğuktan ve beslenme yetersizliğinden öldüğünü de öğrendik Şimdi soru şu :
         Acaba bu çadırlar soğuğa dayanıklı çadırlar mı, yoksa sıradan çadırlar mı? Almanya dan bir depremzedeye gelen bir çadırın eksi kaç dereceye kadar dayanıklı olduğunu ve kolay kolay yanmadığını da öğrendik. Bu itibarla yetkililerin, VAN da dağıtılan çadırların standartlara uygun olup olmadıkları hakkında bir açıklama yapmalarını bekliyorum  Sonra, her belediyenin elinde çok sayıda ramazanlarda yemek verilen dev çadırlar var. Eğer bu çadırlar, VAN a taşınıp orada kurulsa, ufak düzenlemelerle toplu yaşam alanları haline getirilse, merkezi ısıtma sistemi kurulsa idi, her halde Kızılay ın çadır kentinden daha iyi olurdu, ve bu gibi problemler yaşanmazdı.
                              YETERLİ BESLENEMEMEKTEN ÖLMEK NİYE ?
        Biz biliyoruz ki, başta giyecek, yiyecek, içecek ve nakit para olmak üzere Türkiye nin her tarafından acil ihtiyaç malzemeleri VAN a gönderildi .Depoların dolu olduğu, ancak, bu yardım malzemelerini dağıtmak için yeterli elemanın olmadığı da, yetkililerin kendi beyanatları.Durum bu ise,deprem zedelerin yeterli beslenememesi, hatta bu yüzden ölüm vakalarının yaşanmasının asla mazereti olamaz.Onun için diyorum ki, görevini bilerek,bilmeyerek yapmayan yada, ihmali görülen kim varsa, derhal istifa etmeli,ya da görevden alınmalıdır.
                        DAĞITILAN YARDIM MALZEMELERİNİN BİR ENVANTERİ VAR MI?
         Bölgeye Kızılay tarafından, yerli ve yabancı kuruluşlardan, vatandaşlarımızdan ihtiyacında üstünde .çadır, battaniye, elektrikli, ya da tüplü ısıtıcıların gönderildiği anlaşılıyor. Ama buna rağmen ,hala çadır, battaniye ısıtıcı…vs. gibi temel ihtiyaç malzemelerini alamayan depremzedelerin  olduğunu öğreniyoruz.
        Gelen yardım malzemelerinin rasgele dağıtıldığını, bir kayıt tutulmadığını, bir kişi, yada bir ailenin ihtiyaçtan fazla çadır, battaniye gibi yardım malzemesi aldıklarını, hatta bu malzemeleri satarak ticaretini yaptıklarını biliyoruz İşte bazı depremzedelerin aç ve açıkta kalmalarının temel nedeninin,başı bozukluktan kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Şimdi soru şu:
         Başta KIZILAY Genel Müdürlüğü olmak üzere yerli ve yabancı kuruluşlardan, vatandaşlarımızdan gelen  ihtiyaç maddelerinin ve para yardımlarının dökümünü yapmalarını, ve bu bilgileri Halkımızla paylaşmalarını, Yetkililerden talep ediyorum.
         Ben şahsen, böyle bir dökümün yapıldığı, ya da doğru bir bilginin verilebileceği kanaatinde değilim.
VAN depremi için toplanan paraların amacına uygun yerlerde kullanılacağı hususunda da ciddi endişelerim var.
         Bundan önce yaşanan bir deprem vesilesi ile Kızılay Genel Müdürlüğünde yolsuzluk olursa nasıl olur diye birilerine bazı sorular  yönelttiğim de, ilginç bir yanıt aldım.Yetkililer bir deprem ya da bir felaket yaşanmasını bazen dört gözle beklerler.Zira malzeme açıklarını ancak bu şekilde kapatabilirler
        VAN depreminde dağıtılan yardım malzemelerindeki başı bozukluk, umarım böyle bir amaca yönelik değil dir
                           KIZILAY BARINMA ÇADIRLARINI KENDİSİ  KURAMAZ MI?
        Eğer Kızılay, barınma çadırlarını rasgele dağıtmak yerine, çadırları kendisi kurar, ve organizasyonunu  da buna göre yaparsa,hem daha etkin bir hizmet ortaya çıkar, hem de karışıklık yaşanmaz
         Kızılay Genel Müdürlüğü, bir deprem sonrasında, örneğin 24 saat içerisinde 10 bin, 20 bin barınma çadırını standartlara uygun olarak kurabilmeli. Aslında böyle bir iş için çok sayıda uzman elemanı bünyesinde tutmasına da gerek yok. Zira depremin ne zaman olacağını kimse tam olarak kestiremez. Eğer mevcut işi olanlardan yeterli sayıda uzman eleman yetiştirilirse, ve bir felaket anında, radyo,televizyon yayınları, yada telefonla , şu kadar zaman içerisinde, şu felaket yerinde bulunacaksın gibi,seferi görev emrine benzer bir uygulama getirilse,bu iş çok daha iyi olur.
        Eğer Devletin elindeki prefabrik ev imal eden fabrika kapatılmamış olsaydı, VAN da çadır yerine 10 bin, 20 bin prefabrik konut yapılmış olsaydı, 350 bin kişi VAN ı terk etmez, ve bu sorunlar da yaşanmazdı
        Bu  itibarla, böyle bir fabrika yeniden kurulmalı, ya da yeteri kadar prefabrik konut özel kesime imal ettirilip hazırda bekletilmelidir.

Saygılarımla, (Anayurt Gazetesi 25 Kasım 2011 Cuma)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder